Followers

Tuesday, September 1, 2009

Selamat Hari Lahir utk Ibu Tersayang

Salam



Sebenarnya, 31 August semalam juga merupakan hari lahir my mum....... bukan lupa nak wat n3 semalam tapi sengaja lewatkn sehari supaya x bercampur aduk dgn hari merdeka n our anniversary...... jadinyer ni kira n3 khas utk Ma(kami panggil our mum ma ajer.....)

Tahun ni tahun kedua kami x dapat sambut birthday my mum sama2. Gambar kat atas tu gambar tahun lepas.... ihsan my sis... Jihan. Tahun ni punyer lom dapat lagi.... sebb my adik x der tenet da kat umah sebb hubby dia dh x kasi chatting da(hahaha... tu la.... tenet sampai lupa hubby n anak2...) so urusan upload n send gambar tergendala ler.....

Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Lahir utk Ma yg amat kami sayangi.... semoga Ma panjang umur, dimurahkan rezeki, sentiasa beroleh keberkatan di dunia dan juga di akhirat.... juga sentiasa bahagia di sisi Abah.... anak2 n cucu2.... amin.
Juga x lupa me nk ucapkan hepi 1st besday to Mohamad Daaie(betul ke eja cam ni... apa la punya mak sedara)... anak my adik(arif) yg sambut b'day pada 1 September 2009.... semoga jadi anak yg soleh n pintar.....


Kat bawah ni pulak, hidangan berbuka puasa kami hari ni.... nasi ayam resepi my mum..... sebb rindukan dia, dan juga nak celebrate b'day dia.... me wat nasi ayam ni.... harap2 balik nanti me dpt merasa nasi ayam yg dimasak oleh my mum..... yummy.........


My Mum Chicken Rice(blajar dr my mum)

Nasi
Bahan-bahan :-
-Bawang putih
-Bawang besar
-Halia
-2 senduk minyak masak
-1 senduk mentega
-Bunga cengkih(5-6)
-Buah pelaga(6-7)
-Kulit Kayu Manis(2)
-4 cawan beras
-2 cawan air sup
-3 cawan air putih
-Daun pandan

Cara-cara :-
Kisarkan bawang putih, bawang besar & halia.
Panaskan minyak & mentega
Tumis bunga cengkih, buah pelaga & kulit kayu manis
Masukkan bahan kisar & tumis sehingga masak
Beras yg siap dibasuh, masukkan air sup, air putih & bahan yg ditumis
Masukkan daun pandan di atas beras & masak seperti biasa
Semasa air menggelegak, kacau beberapa kali dengan perlahan

Sup Ayam
Bahan-bahan :-
-Sup bunjut
-Halia
-Bawang putih
-Bawang merah
-Ayam
-Gula & garam

Cara-cara :-
Semua bahan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air & panaskan sehingga masak

Ayam Goreng
Bahan-bahan :-
-Ayam(potong 4)
-Halia
-Bawang putih
-Bawang besar

Cara-cara :-
Kisar halia, bawang putih & bawang besar(untuk menyenangkan kerja, bahan ini boleh dikisar sekali dengan bahan utk nasi)
Lumurkan ayam dengan bahan kisar & perap dalam setengah jam
Rebus sekejap, tutup periuk tapi jangan rapat2
Bila dah agak masak(jangan terlalu masak), bolehlah digoreng

Sambal
Bahan-bahan :-
-Lada merah besar(lebih kurang 10-12 biji & dibuang bijinya)
-Lada kecil(untuk tambah pedas)
-Tomato sedang(1 biji)
-Bawang besar(yang kecil satu biji)
-Cuka
-Gula
-Garam

Cara-cara :-
Kisar semua bahan. Tambah apa yang patut(gula/garam/cuka secukup rasa)

Hiasan
-Tomato
-Timun
-Salad
-Daun bawang
-Bawang Merah(dimayang & digoreng)

7 comments:

kak ina kl said...

salam amy..tentu sedih tak dpt sambut harijadi mama kamu..nak buat camnakan...sabo ajelah..

mcm best aje nasi ayam your mum..nanti akak ciloklah resepi ni...bolehlah...bolehlah ...kan..kan..kan..akak nak try buat pulak...

amy said...

salam kak ina....

mmg sedih tetambah mak asyik dok tanya kami balik ke idak raya ni....

nak cilok resepi? sila... sila... amy pun slalu cilok kak ina nyer resepi.... hehehe...

Jihan said...

maaf la x leh ata gamba potong kek tahun ni...x sempat beli. Puasa kam... :)

Dah beli 1 netbook lain. Acer Apire One. Cumil...red color.... Instalment. RM1399. Tapi still x dok internet connection. Sham nak pakai celcom broadband ni. Ni mugo dio mai sini...so...cucuk la dulu kat cni. :)

Shiela said...

Assalamu'alaykum amy...

ini shiela, kawan masa sklh rendah dulu tu..rumah shiela kt kg kemudi, dekat dgn rumah Solah Makkiah & Azila Abas...(ma shiela, makcik Ana, cube tanya ma Amy, dia kenal rasanye)

hmm, happy birthday juga utk ma amy.. dh lama tak jumpa dia & kawan2 kita masa sklh rendah dulu.. mana dah p sumenyer yer..?

ni blog shiela, kalau brkesempatan mai la jengah2...
http://shiela-sweetmomentos.blogspot.com

englishvintages said...

Salam amy,lepas ni confirm blh bukak kedai nasi ayam mesia kat AD tu..tgk pun dah tahu sedap tuuuu

amy said...

salam kmona....

yer la tu... kalo ada nyer orang nak beli.... hehehe

amy said...

Jihan....

bagus la u da ada laptop sendiri... masuk ler streamyx... laju sket.....

Shiela..... yer la shiela.... amy ingat u tp da lama x berhubung ngan azila or solah.. since abis skolah rendah....