Followers

Saturday, October 17, 2009

Pinggan Antik 1

Salam......

Kali ni me nak kongsi hasil penyelongkaran stor umah my MIL masa balik beraya ke Perak ritu....... umah my MIL mmg banyak pinggan mangkuk antik sebb setiap kali kenduri-kendara... me mmg ingat kami akan makan dlm pinggan2 tu...... cuma lately ni jer... da x guna lagi coz sumer pun da di'catering'kan........


Yg ni kalo x silap set bunga kangkung..... tak ler cukup semua set.... yg ada hanya pinggan nasi.... pinggan lauk.... piring kuih..... mangkuk sambal.... mangkuk bubur... 2 set cawan.... tu pun x semua yg ada cukup 6 keping..... ada pulak sekeping dua yg sumbing or serpih sana sini.... tp bunga dia masih lagi menyerlah.....


Menurut my MIL... pinggan2 tu dibeli lama dulu oleh arwah abah(arwah FIL) dan dibeli dlm kuantiti yg byk.... sebb guna utk kenduri-kendara, ada gak jiran2 yg pinjam bila ada kenduri....... cuma ini saja yg tinggal.... lenlainnyer x tau sama ada dah disedekahkan atau pun masih tersorok dlm stor kat luar umah MIL..... ada rezeki ada la lagi.....




Pas tu.... masa balik msia ritu... ada plak rezeki nak jumpa kawan2 blogger..... kak ina kl, yatt n also yanmie.......... seronok sgt jumpa depa2 ni tapi x leh berlama2 coz kebetulan pulak my mum n mak cik kena food poisoning......... terpaksa bwk them to d clinic..... kena la se'jarum' sorang.... huhuhu... sian my mum n my aunty..... 2 hari kemudian baru la betul2 semboh......




Dah rezeki namanyer.... yatt plak kasi cik pot yg comel lote ni.... suka sgt2..... matching lak tu ngan set kangkung kita yg ada 2 ketoi cawan jer tu..... tq so much yer yatt....


Semoga lenkali dapat jumpa kawan2 blogger yg lain juga....... daaaaaa..............

6 comments:

~Yatt~ said...

salam kak amy..haaaa padan ler kan dpt teko kangkung cinonet tu..hehe..nanti balik mesia lagi gali dlm2 set kangkung akak tu..btw..nice knowing u sis!.. ;)

MrsNor said...

amboi Amy...sakan nooo kutip brg antik umah MIL... bestnya dpt jumpa rakan blogger

Amy Nujaimy said...

yatt... nice knowing u too.... mmg nk g menggali lagi... mana tau jumpa lagi byk harta karun... hahaha

knor.... kita ikut knor.... wat muka x malu pi mintak ngan MIL.... tapi x malu pun ada hasil kan kak nor.... tu yg best tu....

Gee said...

salam amy,

memang bunga kangkung terkenal. Mak akak byk kolek pinggan bunga ini dulu dan skrg dalam simpanan kak gee. Tapi yang byknye adalah pinggan makan saje.

amynujaimy said...

k.gee... betul tu kak gee.... byk pinggan makan nasi n lauk jer... sebb depa guna masa kenduri jer kan.... pinggan kuih or teapot mmg x nampak bayang...hehehe

kak ina kl said...

salam amy...kamu angkut ke sana ker..takkanlah..simpan kat umah lah tu..seronok pot pet pot pet dengan kamu..insyallah jumpa lagi di lain masa..

pssss janganlah terjangkit dengan perangai kami semua ekkk..parah tau..