Followers

Sunday, September 27, 2009

Talian Hayat..... Maxis Broadband Modem


Salam kawan2 semua.....

Me masih lagi berada di Malaysia(kat umah kami di Klang)........ cuma seminggu yg lepas kami sebok beraya di kedua belah pihak.... me di Kelantan n hubby di Perak..... since dua2 kampong x dak talian hayat(tenet line).... terpaksa la me menyepikan diri wat sementara waktu.....

2 days ago.... my hubby pi kedai maxis langgan maxis nyer tenet... sebb dia kata sian kat me x leh online(padahal dia yg asyik mengadap laptop...kikikiii). Dia amik hat paling murah.... RM68 jer sebulan.... sebb kami hanya pakai utk 3 weeks jer.... pas tu bila balik lenkali senang ler sikit kan.... x yah ler pinjam broadband org kalo nk layan tenet.....

Mmg banyak sgt agenda semenjak hari pertama kami jejak kaki di Malaysia ni....... ngan soping moping.... jelajah umah sedara-mara.... kenduri kawin.... open house..... and yg paling penting pi jalan2 cari makan...... sate kajang.... mee rebus johor.... laksa.... nasik lemak.... roti canai.... teh tarik.... kuey tiau kerang..... roti bakar kt kopitiam.... bla..bla...bla.... juga pi melawat kedai2 english deco such as... Lovely Lace.... SSF Deco.... Romantika.... juga KK Home Deco..... mmg terbeliak la bijik mato den nengok kan barang2 yg gilang gemilang tu..... tak po..... tak po.... bawak bersabor..... ikut nafsu.... poket jadi kempis.... hehehe......

Satu perkara yg paling best..... kalo org lain pi kedai apek beli pinggan mangkuk antik.... me pi selongkar stor umah my MIL..... perrrgggghhhh..... mmg ler banyak pinggan mangkuk antik dia..... berlonggok2...... cuma sayangnyer... yg bunga kangkung x banyak dah.... dia kata dia dah sedekah separuh dr pinggan2 tu pada orang n also pada dewan orang ramai(sure la dia wi yg cantik2 pada org kan.... huhuhu... nyosal den x kenal pinggan2 tu dulu laie.....)..... stor kt luar umah pulak kami lom jelajah sebb MIL kata jgn masuk situ sebb dia dh lama x pi sembor racun.... dia takut ada cik sssssssssssssss.......... dah pesan kt dia jgn kasi sapa2 pinggan2 antik tu.... insyaallah panjang umur n balik sekali lagi..... kami nk pi selongkar dlm stor tu la pulak.... hehehe.....

K lah..... me dh nk pi tido ni..... gambar2 raya ker.... pinggan mangkuk ker.... lom sempat nk di d/load lagi..... asyik dok berebut laptop jer.... pas tu sibok nak bersembang ngan mak ayah... abang adik.... sumer2 lah...... nnt ada masa me update lagi...... hingga jumpa lagi........ daaaa....

Kad Raya Lagi

dari Welly


dari Affeen

Terima kasih Welly n Affeen for the cards......

Wednesday, September 16, 2009

Salam Lebaran


Salam.....

Dikesempatan ini..... me nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri utk semua kaum muslimin dan juga muslimat esp. kawan2 blogger. Me juga menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika sepanjang perkenalan kita.... me dah tershashul bahasa atau menyinggung perasaan sesiapa.......

Me harap semua rakan2 akan sentiasa bergembira di hari mulia nanti....

Me n my family akan berhari raya di Malaysia(Perak n Kelantan, juga di Klang). Insyaallah kami sekeluarga akan pulang ke Malaysia pada 18th Sep ni..... dan akan kembali ke Abu Dhabi pada 11th Oct nanti. Jadi dlm masa tu x tahu la sempat jenguk blog ke tidak....

Tapi apa2 pun pesan me pada teman2 semua.... ingat lah daku dalam doa mu.......
Sudi-sudikan lah amik kad raya yg x seberapa ni dari saya......

Kad Raya Dari Azlina


Tq yer ina(amik kt blog ina sebb dia tujukan utk follower n teman2..... hehehe)

Kad Raya Dari Ifa


Terima kasih yer Ifa.....

Tuesday, September 15, 2009

Kad Raya Dari Yatt

Terima kasih Yatt.......



Kad Raya Dari Kak Gee

Terima kasih kak gee......

Kad Raya Dari Mak Lang

Terima kasih mak lang....(ni dgn muka x malu pi collect kt umah mak lang.... kikiki)



Award dari Azlina n Affeen



Award ni terima dari Azlina @ http://azlinadeco.blogspot.com/ dan juga http://affeen.blogspot.com/
Thanks ina n affeen coz sudi kasi award yg so sweet tu kat amy.... semoga kita terus bersahabat selamanyer.....

Thursday, September 10, 2009

Roy Kirkham Breakfast Cup

Salam

Bermula 8th September 2009, my doter, Yaya dah kembali ke sekolah(ada masa nnt me d/load gambar2 dia kt skul)...... so dgn rasminyer me menjawat semula jawatan supir yg dah dekat 3 bulan me tinggalkan.... maknanyer kehidupan seharian me sibok semula..... so masa nak bertenet esp. berblogging n berYM agak terbatas......
Dah beberapa hari me asyik x cukup tido..... bangun dari kol 3.30am..... lelap mata balik hanya dlm kol 12pm ke atas..... Nasib baik la hari ni da khamis.... so esok me leh la rehat secukupnyer... yg penting tido sbb ala2 da melayang sudah kepala ni.... hehehe

Ok la, berbalik pada citer hari ni.......me nak citer pasal cik roy pulak. Bila orang dok sebok2 pasal cik roy..... me pun nk nyebok gak... tp disebbkn budget yg ciput... x leh ler beli teaset or dinnet set bagai.


So utk menghilangkan rasa sedih or frust melampau akibat x dpt full set.... me pun oder la 2 set cawan n piring utk breakfast cup. Me dpt set cawan ni beberapa hari yg lepas..... besor gedabak gitu. Kalo minum teh or kopi dlm cawan ni... gerenti asyik nk terkucil jek... hehehe...

Roy Kirkham - Versailles

Roy Kirkham - Redoule Rose


Me amik 2 jenis bunga ni jer sebb masa tu kawan me kata x der stock ngan dia utk bunga yg lain. Sebb da x sabo... me beli jer dulu dua2 tu.... angan2 minah jenin ni nak tambah bunga lain plak........ berangan dulu tak pa noooo.....

Tq to my dear fren..... w/pun 2 ketul cawan tu lambat sampai(piring nyer sampai dulu.... padahal pos ari yg sama)... tp me tetap puas hati sebb x der cacat celanyer n mmg cumil sgt2........

Monday, September 7, 2009

Double Oven Glove n Placemat

Salam.....

Hari sabtu lepas, kebetulan hubby nak pi terawih kat embassy(me x pegi sebb cuti.....hehehe) me soh ler hubby antor ke Abu Dhabi Mall.... saja la jln2 cuci mata..... asyik dok layan dinding jek kt umah lelama boleh gilossss...... kurang2 dpt kuar skali skala ilang gak kebohsanan yg melanda kan....

Masuk BHS jap sebb masih ada sales(BHS nih sales dia ala2 x penah abis....hehehe)Tgk2 ada lagi geng biru yg me suka... itu hari me dah beli tea towel dia kan... kali ni me punggah 2 barang jer...

Double Oven Glove.......

And placemat(ada 4 ketui dlm tu)


Saja jer la nak cukupkan korum.... hehehe.... ye lah... jeles gak tgk dapur kawan2 blogger tersusun rapi n chanteek2.... harap2 nanti me pun leh ler hias dapur umah me lawo2..... bila gamaknyer tu..... ahaks.......




Sunday, September 6, 2009

Juadah Berbuka Part 2

Salam.....

Hari ni me nak kongsi gambar juadah berbuka puasa beberapa hari yg lepas......
Antara yg me sempat masak ialah Nasi Kerabu Biru.... ni la roper nasi kerabu me.... me suka waner biru sebb dah biasa kat kelate nasi dia waner ni.....


Ni sambal Lada dia.... sedap sehhh....hehehe puji sendiri jer la.....



Me ada gak wat Ikan Masak Taucu n Daging Masak Merah... hat ni sokmo wat... kira kureng specel....

Pas tu kat bwh ni yg me baru cedok resepi dlm tenet.......

Ada Ayam Goreng Berempah....


Sotong Bakar Berkuah


Bingka Ubi Kayu......(fisrt time wat?.... malu kan da tua2 baru nak blajo...)


Pau Inti Kelapa.....(pun 1st timer gak)


Nasi Tomato wit Ayam Masak Pedas n Pajeri Nenas(nasi nyer tu yg 1st time nyer)


Buahan.... buleh kata menu wajib everyday........




Me nak gak share rasa hati me semalam bila hubby me tetiba kata.... 'X sangka pulak mama skarang ni boleh masak mcm2....' huhuhu... terharu me dengar.... pujian ke atau sindiran tu.....? Tapi bila me tanya naper dia cakap cenggitu.... dia kata ye lah dulu2 mana mama tau masak2 camni.....

Mmg ler... sapa2 yg kenal me mesti terkezut giler esp my family n my in laws..... sampai my SIL panggil me puteri lilin... sebb takut nak dok dapur .... takut orang soh masak....kalo balik belah me.... tugas me kemas umah sebb me paling x suka kopek bawang n so on... tp bila dah dok jauh ni.... dgn sendirinyer me berubah...... ye la kan.... x kan hari2 nak mencekik beriani... kari.... nasik mhandi....bla...bla....bla....

Ok tu je la utk hari ni.... harap x jemu baca n tgk gambo yg x seberapa tu(masak2 pun kira satu cabang seni gak kan.....).... hingga jumpa lagi utk menu seterusnyer minggu depan..... hehehe....


Thursday, September 3, 2009

Tin Biskut

Salam......




He..he..he.... ni kes x puas hati la ni.... rasa cam x cumil nau tin coklat tu.... tinjau2 dlm kabinet... terjumpa plak ngan tin biskut ni... isi ada separuh lg.... punggah masuk tupperware ah sebb nak tunggu abis lambat lg....

Kali ni cam ok sket(perasan lebey lar) cuma tang 'sesungut' dia tu tetap x menjadik.... huhuhu...

Ni gambo masa lom tanam pokok.... baru boh tanah n baja.... hihihi



Tuesday, September 1, 2009

Selamat Hari Lahir utk Ibu Tersayang

Salam



Sebenarnya, 31 August semalam juga merupakan hari lahir my mum....... bukan lupa nak wat n3 semalam tapi sengaja lewatkn sehari supaya x bercampur aduk dgn hari merdeka n our anniversary...... jadinyer ni kira n3 khas utk Ma(kami panggil our mum ma ajer.....)

Tahun ni tahun kedua kami x dapat sambut birthday my mum sama2. Gambar kat atas tu gambar tahun lepas.... ihsan my sis... Jihan. Tahun ni punyer lom dapat lagi.... sebb my adik x der tenet da kat umah sebb hubby dia dh x kasi chatting da(hahaha... tu la.... tenet sampai lupa hubby n anak2...) so urusan upload n send gambar tergendala ler.....

Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Lahir utk Ma yg amat kami sayangi.... semoga Ma panjang umur, dimurahkan rezeki, sentiasa beroleh keberkatan di dunia dan juga di akhirat.... juga sentiasa bahagia di sisi Abah.... anak2 n cucu2.... amin.
Juga x lupa me nk ucapkan hepi 1st besday to Mohamad Daaie(betul ke eja cam ni... apa la punya mak sedara)... anak my adik(arif) yg sambut b'day pada 1 September 2009.... semoga jadi anak yg soleh n pintar.....


Kat bawah ni pulak, hidangan berbuka puasa kami hari ni.... nasi ayam resepi my mum..... sebb rindukan dia, dan juga nak celebrate b'day dia.... me wat nasi ayam ni.... harap2 balik nanti me dpt merasa nasi ayam yg dimasak oleh my mum..... yummy.........


My Mum Chicken Rice(blajar dr my mum)

Nasi
Bahan-bahan :-
-Bawang putih
-Bawang besar
-Halia
-2 senduk minyak masak
-1 senduk mentega
-Bunga cengkih(5-6)
-Buah pelaga(6-7)
-Kulit Kayu Manis(2)
-4 cawan beras
-2 cawan air sup
-3 cawan air putih
-Daun pandan

Cara-cara :-
Kisarkan bawang putih, bawang besar & halia.
Panaskan minyak & mentega
Tumis bunga cengkih, buah pelaga & kulit kayu manis
Masukkan bahan kisar & tumis sehingga masak
Beras yg siap dibasuh, masukkan air sup, air putih & bahan yg ditumis
Masukkan daun pandan di atas beras & masak seperti biasa
Semasa air menggelegak, kacau beberapa kali dengan perlahan

Sup Ayam
Bahan-bahan :-
-Sup bunjut
-Halia
-Bawang putih
-Bawang merah
-Ayam
-Gula & garam

Cara-cara :-
Semua bahan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air & panaskan sehingga masak

Ayam Goreng
Bahan-bahan :-
-Ayam(potong 4)
-Halia
-Bawang putih
-Bawang besar

Cara-cara :-
Kisar halia, bawang putih & bawang besar(untuk menyenangkan kerja, bahan ini boleh dikisar sekali dengan bahan utk nasi)
Lumurkan ayam dengan bahan kisar & perap dalam setengah jam
Rebus sekejap, tutup periuk tapi jangan rapat2
Bila dah agak masak(jangan terlalu masak), bolehlah digoreng

Sambal
Bahan-bahan :-
-Lada merah besar(lebih kurang 10-12 biji & dibuang bijinya)
-Lada kecil(untuk tambah pedas)
-Tomato sedang(1 biji)
-Bawang besar(yang kecil satu biji)
-Cuka
-Gula
-Garam

Cara-cara :-
Kisar semua bahan. Tambah apa yang patut(gula/garam/cuka secukup rasa)

Hiasan
-Tomato
-Timun
-Salad
-Daun bawang
-Bawang Merah(dimayang & digoreng)