Followers

Monday, August 31, 2009

Salam Kemerdekaan n Happy 12th Anniversary

Salam.....


Hari ni.... 31 August 2009, seluruh rakyat Malaysia di seluruh dunia menyambut Hari Kemerdekaan yg ke 52........ Selamat Menyambut Hari Merdeka me ucapkan utk semua warga Malaysia di mana jua anda berada.... MERDEKA.... MERDEKA.... MERDEKAAAAAA!

Hari ni juga genaplah 12 tahun usia perkahwinan kami....

Alhamdulillah... sepanjang tempoh itu... suka duka, pahit manis, susah senang kami tempuhi bersama.... Me amat berharap.... kami sekeluarga akan senantiasa dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, ditetapkan iman,dan yg paling utama.... kasih sayang antara kami akan tetap subur sepanjang masa, juga akan tetap bersama hingga ke akhir hayat.... amin.

Terima kasih juga me ucapkan pada cik abe kerana sudi membelikan hadiah yg begitu me idam2 kan....... sebagai tanda kasih di hari ulangtahun perkahwinan kita ini.... made in england lagi....(tq to our fren kat UK nun yg bersusah payah merealisasikan impian me ini.... tq so much dear....)









Tq ya darling... lain tahun jgn lupa kasi hadiah lagi besar ek.... hehehe

Wednesday, August 26, 2009

Selingan 2

Salam

Kali ni me nak share gambo antara menu berbuka puasa sehari dua ni.... ada gak yg terlupa utk bergambar... x dan nak snap coz kebulor sgt...hehehe....

Haaa ni yg paling special.....Ketam Rempah Bermadu..... wat hari ni..... resepi cedok dari blog Kak Ina KL..... tq so much kak ina coz hubby pun puji sedap. Ni kira first time wat n sib baik menjadi....


Cek mek molek ni pun utk juadah berbuka hari ni..... lepas la rindu kat cek mek.... ni kali kedua wat.... kali pertama masa posa tahun lepas...... punya la lama kan.... nampak nau pemalas....

Buah2 yg siap utk dimakan... mmg sodap... sumer manis2.....


Pecal... ada kangkung... timun.. kacang panjang.... carrot... telor rebus n cekodok kangkung... last skali makan pecal ni masa kat Jeddah ritu..... mmg teringin sgt.... tu yg bila jumpa kangkung n kacang panjang.. terus cakap ngan hubby nak wat pecal.......

Gulai ayam sempoi.... ni mmg menu mingguan..... sebb hubby suka makan.......


Pas tu... tart buah...... ini favourite my hubby..... dah lama dia soh wat... tp since sini oven cap ayam(pakai gas looooo) so me mmg x berani nk wat kek or apa2 yg bakar2..... so nak tak nak kena la beli jek... tp sedap gak.....


Ni pulak nasi goreng kampung........ dah sehari sebelom tuh masing2 x der selera nk bersahur... so nasi ada lebih.... x nak membazir... me masak ler nasi goreng ni....


Bubur chacha(betul ke eja dia...kat plastik dia tulis camtu) wit keladi n keledek... patutnyer nampak kaler2 tp waner keladi dah mengatasi segalanyer.... layan jer la.....


Acar buah... yg ni wat few days before puasa lagi..... sedap sebagai penambah selera especially kalo makan nasi panas2 masa bersahur..... (resepi dia me amik dari website resepi.mesra.net) godeh sana sini coz sini mana ada jeruk buah2 cam msia......



E-card from Welly

Salam


Thank you to Welly sebab sudi kasi e-card yang cantik ini..... semoga kita semua dpt memperbanyakkan amalan di sepanjang bulan yg mulia ini..... amin.

Sunday, August 23, 2009

Tea Set

Salam

Ni gara2 dok mengidam RA...... asal jumpa aja apa2 yg bermotifkan roses.... me mesti nak rembat...... masa tu kat sini lom nampak bayang lagi mana ada jual RA....




One day satu hari(peristiwa ni berlaku dlm bulan may)..... pi jln2 kat satu mall... masuk la kedai nama Jashanmal... ternampak tea set ni.... harga kebetulan tgh sale... so ok sgt2 la.... Bila tanya hubby... dia pun kasi green light..... so apa lagi.... cepat2 soh salesgirl tu bwk pi counter... takut cik abe tukar pikiran plak....... hehehe



Tea set ni mmg cun giler(pada pandangan mata tua me ni la)... kotak dia pun cun, siap ada satin bagai..... jgn mare.... receipt pun ada lagi... kikiki.....


Yang bawah ni pulak.... kedai yg sama me beli tea set kat atas ritu.... tp.... dah ada jual RA u.... huhuhu.... syuker2..... cepat2 me masuk... belek2... pegang2.... tp kan... tgk harga terus nak muntah ijau..... naper? mahal sesgt la weh.....

Harga dia 15900 dirham utk 85 pieces.... dah la gitu.... made in indonesia pulak tu.... bukan nk kata made in indonesia x bagus... compare ngan china mari.... mmg la indonesia mari lebih better... cuma kalo dah mahal cenggitu.... rasanyer melampau ler....... Me siap bertekak ngan salesman kat situ.... ada ke patut dia nk tegakkan benang basah mengatakan barang2 tu made in england.... sah2 sticker pun ada tulis dari mana.... Bila me tunjuk sticker.... buat2 la pulak pakai spek.... pas tu terus dia diam jer..... pasangan arab yg dok tgk me argue tu siap cakap.... kalo harga dia semahal ni.... simpan aja la kat kedai ni...... dia siap kata baik g indonesia n beli... sure dpt lg murah n leh vacation sekali...... hehehe....




Wednesday, August 19, 2009

Rezeki yang mendatang....

Salam......





Cumil tak meja dua ketoi kat atas tu? Semalam me n hubby g umah my fren yg nak balik ke tanah air for good. Dia ngan baik hati kasi/sedekahkan me meja kiut ni....... me suka sgt coz dlm kepala otak dok terfikir nak cat putih n nk kasi tempek tisu...... hehehe......

Terima kasih bebanyak pada ina n khairul sebb sudi kasi meja2 tu kat kami..... akan kami jaga dia sebaik mungkin..... insyaallah...
Kat bawah ni.... gambar kami with both of our family friends...... Family Abang Zamani(Kak Iza) n Family Khairul(Ina).....
Kak Iza n Ina dah me anggap mcm adik n kakak pada me.... kalau ada aktiviti.... especially lepas waktu persekolahan... me n kak iza akan dok melepak kat skul sampai anak2 puas bermain kat playground.... pastu pi makan sesama or pi melepak umah dia or our house.... kadang2... aktiviti waktu pagi lepas antor anak2 ke skolah.... kami bertiga akan melepak umah sesapa yg terpilih... makan nasi lemak ke... mee hoon goreng ker... or just pi b/fast kat kedai.... soooo happening.....
Kalo ke Dubai, ke taman or picnic kat mana2.... mesti 3 kuarge ni akan joint venture n berkonvoi.... tp lepas nih dah x dak lagi la.... sebb dua2 dh nak balik for good..... sedih sgt me rasa sebb me dh terkontang-kanting sengsorang di bumi padang pasir ni.....(oopppsss.... hubby n yaya masih setia menemani la...)
Tapi bak kata Kak Iza... rezeki kita Allah Taala yg tentu kan..... masing2 punya arah tuju yg berbeza.... jadi hidup mesti diteruskan....... me amat berharap semoga ikatan persahabatan ini akan tetap terjalin w/pun kami dipisahkan beribu batu jauhnya....... amin.

Monday, August 17, 2009

Ramadhan datang lagi....



Salam sejahtera untuk kawan2 semua....

Kali ni tak der n3 terbaru utk dikongsi bersama sebb terlalu sibuk uruskan hal2 yg berkaitan dgn rumahtangga(mcm la ramai sgt anak yer... hehehe)

Cuma.... dikesempatan ini..... me nak ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa untuk semua teman di alam maya ini......

Semoga ramadhan kali ini akan membawa sinar bahagia utk kita semua...... jika ada tersalah atau tersilap, harap dimaafkan........ amin....

Friday, August 14, 2009

Wall Deco - Hydrangea

Salam.....



Ni pertama kali me cuba lukis hydrangea.....
Hasilnyer mmg x memuaskan.... wanernyer terang-benderang... patutnyer hydrangea kan selembut salju gitu waner dia.... mula2 mmg pakai waner pink n purple lembut tp cam x naik jer kaler dia.... tu yg boh waner merah n purple terang... haaaa.... x ke menyala2 gitu..... huhuhu...
X per.... next time me akan cuba lagi sampai jaya........

Bawah ni gambo before letak wording tu......







Wednesday, August 12, 2009

I'm Back!!!!!!

Salam......



Huhuhu... akhirnyer... penantian yg jadi satu penyeksaan pada diri ini dah pun berakhir semalam....... setelah berbulan lamanyer me asyik dok kongsi laptop ngan hubby.... kira laptop terhangat la sebb 24 jam dok on jek..... sampaikn hubby kata....DAH JADI RETA DIA LA PULOK..... hehehe...



Imbas semula..... laptop me ni kan ari tu retak menanti belah..... screen pecah dek kerana lontaran padu bola getah si anak beberapa bulan yg lepas........ lama gak la dok simpan dlm kotak.... sebb kalo bukak hanya kesedihan yg mendatang(maklum la.... beli ngan duit gaji bulan2 terakhir me kerja....)
Tanya satu kedai komputer kat Khalidiya Mall... dia kata x leh baiki situ... kena antor g HP nyer agent n paling murah pun x kurang dari 1900 dirham... Hubby bagi option.... dgn harga tu leh dpt satu laptop baru..... or kalo nk baiki tunggu balik malaysia jer...... So me amik option ke 2....

Tup2 4-5 hari lepas.... kita orangnyer kawan pun laptop dia screen pecah... g baiki kena dlm 300 lebey jer... so per lagi... hubby pun antor ler my lappy tu kat situ gak.....

So semalam laptop me dah pun selamat menjalani pembedahan...... dah kuar pun dari spital... cuma ye lah... benda bila dah digodeh sana... bukak sini...... dh bukan 'anak dara' dah namanyer... agak sedikit terkilan sebb me betul2 jaga kebajikan dia selama ni..... tp bila dh kuar workshop ni... rasa mcm asing benar kat tangan me.... Rasa mcm longgar sana sini(padahal perasaan jer kot sebb hubby kata yg berubah cuma screen)...... pas tuh... dah x jadik touch screen dah coz kalo nk touch screen... harga dia 1400 dirham.... so kami amik dulu yg biasa... harga 275 dirham jek.... nnt balik Malaysia tambah ler balik.....



Soh org tu reformat balik coz tatau yaya dh wat aper sampai hilang internet connection(beberapa hari sebelom pecah mmg dh x leh connect) tp depa kata tetap x leh connect internet sebb hardware dah rosak n dia x der sparepart.. so x nk tunggu lama lg kami amik jalan singkat... beli la external nyer connection.... so total kena bayar 400 dirham....




Dah jadi x comey dah my lappy.... huhuhu....... sebb ada pulak benda itam yg bertenggek kat tepi dia..... tp x per la.... asalkn leh bertenet udah ler...... agak2 leh decoupage tak benda tu... hehehe....

Harap2 lepas ni me dah x dak problem ngan tenet or laptop.... amin.


Monday, August 10, 2009

RA OCR

Salam,

Huhuhu... mula2 me nak nangis dulu.... bukan kerna sedey tp terlalu gumbira......

Sebab?

Sebabnyer.... me rasa me la org yg paling bertuah tika n saat ini..... sebb hajat me kali ni da pun tercapai...

So kawan2... ni la antara barang2 RA yg me sempat rembat kt kedai itu hari.... x banyak... ciput jek.... tp x kesah la kan... dari x der baik ada..... hehehe......

N tq to my hubby coz tak jemu2 menasihatkn me utk berbelanja dgn hemat... atas nasihatnyer jugak la me beli ciput2 jer..... ngeh3


Gambar atas ni pulak nk tunjuk plastik utk display set cawan n piring.... kelakor jer kan.... harga dlm 3 dirham jer tp x lawo... hitam legam(nk kena spray putih daaa).... sungguh x cumil..huhuhu

Hat bawah ni pulak gambo blakang.... ada gak survey RA ni(kat ebay n so on).... ada pulak grade2 dia ek... 1st quality... 2nd quality.... 2nd hand.... made in indonesia.... and bla... bla.... bla....


Me ada tanya kat salesman tu barang yg dia jual kat kedai tu made in mana.... dia kata ada yg Uk, ada yg indonesia.... me tanya lg RA OCR hat ni made in mana... dia kata made in UK n ni 1st quality.... as per chop yg ditampal tu la katanyer....

Camane ek kengkawan... betul ker camtu.... tp dia punya munger mmg mabeles lah... x der cacat-cela n soooo bright........ harap2 yg me beli ni mmg 1st quality la kan.... me x nak jadik tipah tertipu.... huhuhu

Bila la gamaknyer uncangku mau penuh... sebb kesian plak dema2 kat atas nun x ramai kawan... apa2 pong simpan dulu bwh katil.... tunggu kedatangan kengkawan dia yg akan memeriahkan suasana(sah2 mmg kena taruk bwh katil dulu daaa... x dak tempat mau display kaluuu)..... hehehe.....

Thursday, August 6, 2009

Tin Coklat

Salam.....


Me tgh rajin wat folk art plak ni......

Tin Coklat plak jadi sasaran... mula tu ingat nk tepek tisu jer.... skali anak plak sibok nk colouring..... alang2 dh kotor.... biar kotor sesama.... hehehe....

Testing dua-tiga kali jugak la atas kertas lukisan... tp me jenis yg x suka wat kerja byk2 kali.... bila latar belakang waner kunin yg me dap2 ngan sponge dah kering..... me pun mula la menyangkul...... tup2.... siap la jugak kebun me kali ni...... ngeh3.......


Idea dari buku kat atas la.....



Belom jadik.....


Dah hidup da.... bahagian depan


Bahagian blakang yg ntah apa2... hihihi...


Ha..... OK ke KO? Comot ya amat kan.... x kesah la.... janji siap udah ler....

Sunday, August 2, 2009

Koleksi terbaru....

Salam....


Masa beli cadar ritu... me jumpa benda yg putih2 nih..... belek2... berkenan la pulak... me x lepaskn peluang utk rembat seadanyer...... ada beberapa brg lagi yg me berkenan tp sebb dh x cukup tangan nk bawak... so me simpan lah dulu kat kedai tuh... len kali g amik aci dak tuan kedai... ahaks!!!!!

Kira cumil2 gak barang ni coz kaler dia yg putih tu... pastu tea towel tu me suka sebb sweet bangat... biasa la.... biru kn waner kegemaran.... hehehe