Followers

Thursday, July 30, 2009

Selingan 1



Salam.....

Majalah2 n Akhbar NST

Kuih/Kerepek tradisional Melayu n Sambal Daging


Dodol

Adat duduk di perantauan.... apa saja barangan dr negara tercinta... mmg amat2 dihargai... apatah lagi kalau semua tuh adalah buah tangan dr teman2 yg pulang bercuti di kampung......

My fren, Kak Iza balik bercuti ke Malaysia bersama suami n anak.... menghabiskn cuti Summer juga akan berhari raya di sana.... tp dia tetap seorang teman yg baik hati... melalui suaminyer yg terpaksa kembali ke Abu Dhabi terlebih dulu kerana kerja.... dia menitipkn benda2 seperti di atas.... utk teman2 di sini termasuk la kami sekeluarga.....

Thank you sgt2 Kak Iza...........

Tuesday, July 28, 2009

Royal Albert in da house.....

Salam,

Me nk citer, me dh ada jam dinding Royal Albert...... agak2 la kan.... braper harga me beli jam ni ek? kih..kih...kih.... kelakor jer...(ni sumer gara2 dok tgh gila ngan RA la....)

Hahaha.... jgn cepat terpedaya yekkkk.... hmmm.... benarnyer jam ni me beli kat Ikea jer.... harga x hengat coz beli masa mula2 sampai Abu Dhabi ni tp rasanyer x sampai pun 10 hinggit..... warna asal dia biru, dh x der waner lain kot sebb tu hubby pilih biru.... hehehe....

Seminggu yg lepas(sebelom pi kedai tu ler..) ..... tetiba tangan rasa gatai2 nk wat decoupage.... toleh kiri... toleh kanan... x der la pulak menda yg sesuai utk me jadikan mangsa..... temenong kejap sambil tabik kat cicak(baring ler tu...)

Aaahaaahhh.... ternampak plak la jam biru ni kat dinding..... me pun apalagi.... cepat2 panjat kusi... amik jam n wat persediaan utk pembedahan seterusnyer.... kikiki.... 24 jam selepas tuh(tolak campur ngan masa tunggu cat, gam n varnish kering sebb umah ni kan x dak hair dryer)..... terhasil la jam RA ni.....

Tp ada plak tukang pengkritik cam AF kat umah ni....... hubby kata jam tu dah nak seiras kaler dinding.... nak nengok kul braper, kena plak cari jam tu kat mana... dulu senang... sebb kaler dia biru.. so x pandang tepat kat situ pun leh nampak jam tu kat mana.....

Adaaa ka lagu tu...... iskh...iskh...iskh.... tension plak dengar kritikan cenggitu...... kita dah la baru nak berjinak2 dgn waner putih.... huhuhu

Dah jadik

Gambo sebelom

Saturday, July 25, 2009

Menjelajah Dunia Royal Albert....

Salam......












Pertama2 nyer me nk say thank you soooo much kat cik ruby kita.... sebb kasi info yg kat dubai pun da ada kedai yg jual brg2 RA......

Last week, tanpa tertangguh lagi me ajak hubby menjelajah kedai tersebut..... berjam2 jugak la dok dlm tuh......

Huhuhu.... me betul2 x terkata... terkedu... terkasima..... pertama kali me dpt pegang brgan RA(selain tisu daaa) semenjak kenal dgn hiasan rumah ala english setahun yg lalu.....

Cantiknyer wahai kawan2 ku...... rasa mcm terbang di awangan jek... hehehe..... (tp rega dia pun chanteeekkk bangat... huhuhu......)

Ada beberapa barangan yg dijual kat situ.... selain RA Old Country Roses, ada gak set Flower of the month... spode.. n ntah apa2 lg la.... mmg lepas ni kalu ke Dubai Mall.... mmg x sah kalu x jejak kaki kt situ......

Kebetulan salesman dia pun x sombong.... siap bwk me round satu kedai... n citer jenis2 pinggan mangkuk gelas sudu yg ada kat situ..... yg bestnyer.. dia kasi me amik gambo sebyk2 yg me syuker kat dlm kedai tu.... hehehe.....

Wednesday, July 22, 2009

Taman dlm rumah

Salam......





N3 kali ni pasal pokok bunga..... bila tgk umah kengkawan ada taman yg segar bugar... hati ni pun terdetik gak..... kalo la aku ada taman yg indah camtu... alangkah tenang n damai rasa hati....


Kebetulan pulak.... dok belek2 buku Donna D.... ada plak dia tunjuk cara2 tanam pokok bunga kat dinding..... apalagi.... me pun since dh ada pasu... tanah n cangkulnyer..... terus la berkebun.... x sangka plak.... lebat bunga n daun nyer w/pun x kena sang mentari..... hehehe....


Ni sebenarnyer projek separa siap.... separuh lagi dh ilang mood sebb rasa2 dlm masa terdekat ni kami akan berpindah..... so hias cecantik pun nnt tinggal jek... Ke mana? lom confirm lagi......

Kat bwh ni pulak.... latihan atas kertas lukisan... berlatih dulu la.... camane nak pegang cangkulnyer kan.......



Tuesday, July 21, 2009

Bekas apa ya?

Salam.....





Bekas ni me beli kat Dwell, Wahda Mall..... masa tu tgh sale..... harga asal dia 99 dirham sebijik tp bila dh sale dpt 19 dirham..... berbaloi jugak la kan.....

Bekas ni actually set utk bathroom... yg lenlain such as tempat letak toothbrush n sabun da abis.... yg tinggal menda alah ni jek..... x kesah la kan... janji dia ada gambar roses yg comel.... hehehehe......

Sunday, July 19, 2009

Mari melukis

Salam semua.....







This time nk share gambar projek yg dh lama me wat.... folk art la kengkonon.. ihiksssssss......

Wall deco tuh, papan hasil belas ihsan hubby yg hangkut naik boat dr opis dia nun jauh di pulau(pulau2 pun tiba masa nnt F1 akan berlangsung kat situ u) bilamana wife dia merengek nk beli papan deco baru...dia soh workers dia potong ikut shape yg me nak.. kira bahan terbuang la kan... dia kata leh jimat belanja... wallaaaa......

Blaja n tiru lukis2 tuh dr buku yg me beli tu lah..... memey x dok patat sipuk sunggoh, x seni lah.... keras jer... especially pada 'sesungut'(sulur kot org panggil) bunga tuh.... hehehe.... tp x kesah la kan..... janji wat sendiri.... berbaloi la kan ada buku2 tu....


Saturday, July 18, 2009

Books lagi

Salam.....

Sehari-dua nih sibok sket coz hubby cuti panjang(3 hari jek) sempena Hari Isra' dan Mikraj.... so dia pun asyik dok ajak berjalan jer la.... mula tu plan nk g Fujairah or Oman tp x jadi plak coz hubby terlupa yg dia dh booking utk servis keta.... kt sini susah sket.... kalo dh booked tu baik la pegi... nnt susah plak nk dpt masa yg sesuai in future.... x mcm kt Malaysia yg punya pusat servis di mana2... pilih ajer mana yg kita suka kannnn...... so ni sementara tunggu dia balik dr servis keta.... amik peluang update apa yg patut....(tenet sini mmg tgh slow tahap gaban)

N3 ni pasal buku lagi......


Me beli kat Kinokuniya, Dubai Mall.... rega sebijik mahal sesgt.... 107 dirham.... tp minat punya pasal me merayu jugak kat hubby....

Ok la bang(hubby la)..... ayang sanggup x soping menda lain after this asalkan ayang dpt buku2 itew(2-3 hari jer pegang pada janji... hahaha)....

Kurang lebih 2 minggu selepas tu... g lagi kedai buku tu.... me cekup lg 3 bijik buku yg kat bwh ni pulak(haaa..kan dh kata... lupa dh janji2 manisku).... hehehe....




Alhamdulillah.... kali ni hubby x der bising2 dah sebb dia dah nampak hasilnyer selepas me ada buku2 tu as my panduan..... ngeh3

Harap2 lepas ni me leh jadi pekebun bunga yg berjaya.... w/pun bukan atas tanah... atas kertas or papan pun jadi la ek.....

Ok lah... nk siap2 ni.... sat lg nak kuar g jenjalan... ke mana tujuan lom tau lg.... w/pun kaki masih rasa penat sebb semalam dh pi Dubai...... tp x kesah la sebb hubby bukan senang dpt bercuti cenggini. Tambah2 pulak dia sekarang suka wat amal jariah(belanja kita org la tu.. hehehe)...... chaow cincau...... daaaaa......

Thursday, July 16, 2009

Watering Can

Salam.....





Watering Can or WC ni me beli kat Ikea....harga dia kalo x silap 12 dirham jer.....


Satu hari tu... pi jenjalan kat satu blog.... x ingat plak sapa nyer blog... sori ek.... ternampak la WC dia yg dah di'decoupage'kan...... tgk tisu dia sama plak ngan yg me ada..... so apa lg... tanpa membuang masa..... berpandukan gambar kat lappy..... me pun cuba la tiru corak dia.... w/pun x secantik empunya blog... tp ok la kut utk pelajar baru cam me ni kan..... maaf ya tuan punya blog sebab me dah tiru idea..... hihihi


Cadar Roses Ala2 Patchwork

Salam

N3 kali ni pasal cadar.... ni bukan jahit sendiri tapi hasil tangkapan 2 hari yg lepas......
Kebetulan, g amik jeans hubby(cam biasa kena alter kalu beli yg baru coz my hubby kan comel lote....hehehe).... malas nk masuk kedai bapak2... so me g la jenjalan satu store ni.... mmg x penah masuk sebelom ni.... merayap sampai ke blakang.... skali ternampak la cadar roses ala2 patchwork ni..... tgh sale plak tuh.... hehehe...
pelagi.... me called hubby cakap nak beli cadar..... antara dialognyer....'Lagi? kan baru jer beli kt Ikea last week....' katanyer.... 'Ala... ni yg roses la yang....' dgn nada menggoda me pujuk dia..... 'nnt nk pindah byk benar brg awak kena hangkut naik lori' tambah hubby lg..... 'tak kan beli cadar seketul kena sewa sebijik lori lg?' me pulak tanya dia..... hehehe...
at last.... dia dh x kosa dgr pujuk rayu(ala2 paksa gitu), dia pon hulur pitih(duit) kat me... dpt gak me beli cadar roses ni.... menawan sungguh di mata ni.... x tau la pada org lain ek.... hehehe......

Wednesday, July 15, 2009

Lampu Ajaib

Salam......

Kali ni makeover lampu ajaib ni pulak..... benarnyer beli lampu ni x der la mahal..... 25 dirham jer.... kalo tgk betul2 la.... mmg togel setogel2 nyer... x der yg comey pun...cuma dlm kepala dok terpikir... ni buleh jadi mangsa decoupage nih...... hehehe

Bila balik umah.... belek punya belek me terjumpa la kain roses.... lebih2 wat alas meja ritu.... pusing sini... pusing sana... cukup pulak wat cover terendak lampu tuh.... so, tanpa membuang masa.... me pun jahit la.....

P kedai alat2 jahitan... nk cari rambu-ramba ala2 kristal... tp x dak la.... me pun pakai la renda mana yg ada dulu.... nnt dah jumpa... kita alter la balik.... so layan je la.....



Alas meja comelku

Salam....

Ni semua pasal kemaruk roses... angau pada eng.rose..... kain roses and so on....

One day satu hari... ada la g jenjalan kat satu kedai(nama kedai pun da lupa)... kalo suruh pi lg skali rasanyer dh x tau kat area mana... hehehe...... terjumpa la apron yg ada roses ni.... sebijik cam tie ribbon yg me beli kat M'sia ritu.... apa lagi.... me pun rembat la sampai 3 keping.... suka punya pasal la katakan....


Balik jer umah, terpikir2 naper tamak sgt sampai beli 3(naper x beli 4... hehehe) Pas tu timbul la idea.... apa kata me test power wat alas meja..... kurang2 leh praktik ilmu yg sikit ni..... so dgn semangat menggunting.... mencantum n menjahit......

Tadaaaaaaa..... jadilah sebegini......

Tuesday, July 14, 2009

Decoupage - Plate

Salam......





Decoupage kat plate ni me wat dh agak lama dah..... x dak seni langsung.... comot sungguh sapuan gam dia.....kalu tgk dr dekat mmg nampak la x kemas........

Ingat nak touch up tepi2 dia... lukis apa2 la kan..... tp sampai skarang x der masa lg nk menggodeh......

Monday, July 13, 2009

Wall Deco

Salam....




N3 this time.... pasal wall deco yg me beli kat kedai area Meena Port.....

Benarnyer x der la nak beli sgt.... tp me n hubby betul2 sakit hati masa tanya rega satu braper... apek(mmg dr cina kot sebb x fasih langsung cakap omputih) tu kata.... satu 40 dirham... perrggghhh.... mahalnyer.... kayu yg berhabuk cenggitu pun sampai 40 dirham?... (benarnyer comel gak la sebb ada ala2 english gitu.....hehehe).

Kebetulan my fren, Ina, berkenan plak. So dia mintak tolong tawarkan.... Lama gak la tawar-menawar tuh berlangsung sampai kami pun kuar masuk kedai tuh beberapa kali(konon2 acah nak belah la...hehehe)... at last apek tuh kasi 30 dirham dua keping.... haaa... me pun sambar la 3 ketoi.... ala2 berbaloi la sikit kan....